22 Ekim 2015 Perşembe

Blog Okuru Nasıl Olunur?

Blog Yazarlığı kadar blog okuru olmak da bir maharettir. Blog Yazarlığı üzerine onlarca makale hazırladım ve yüzlerce ipucunu hatırlattım. Aslında Blog Yazarı olarak hepimiz aynı zamanda bir blog okuruyuzdur. Çünkü kendi ilgi alanlarımızla ilgili makaleler kaleme alan yazarların bloglarını takip ediyor, hoşumuza giden blogları inceliyoruz.

Blog okurlarının da en az Blog Yazarları kadar dikkat etmesi gerekenler ve üzerine düşen sorumluluklar vardır. Bu gerekenler ve sorumluluklar okur üzerinde baskı oluşturması amacı ile değil ''bilinçli bir blog okuru nasıl olmalıdır?'ın cevabını bulmak için gereklidir.

Ne Tür Blogları Takip Etmeliyiz?
İnternet üzerinde milyonlarca blog mevcut iken ne tür blogları takip edebiliriz sorunusun cevabı oldukça basittir. Her blogu takip etmemiz mümkün değildir. İlgi alanlarımıza göre, hobilerimize göre takip edilecek blogları inceleyebiliriz. Örneğin ben, grafik-tasarım,webtasarım,teknoloji,mizah,kişisel bloglardan beğendiklerim şeklinde bir takip listesi oluşturdum ve blogları günlük olarak takip ediyorum.

Hatta takip ettiğim blogları okurlarımla ''Blog Veritabanı'' isimli bir sayfa ile paylaşmıştım.
Siz de hobilerinize ve alakadar olduğunuz konular üzerine makaleler yayınlayan, bilgiler paylaşan blogları takip edebilirsiniz. Eğer takip ettiğiniz bloglara istinaden hazırladığınız bir liste, tuttuğunuz bir çetele varsa bizimle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.

Blog Okuru Üzerine Düşen Görevler Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi blog okurunun üzerine düşen görevler vardır. Bir blogu takip edip, bilgilerinden faydalanıp, içeriğini okuyup öylece bırakıp gitmemelidir. Takip ettiği ve hatta sevdiği blogun gelişmesi adına okur için küçük bloglar için büyük bir kaç adım atması gerekir. Blog üzerinde Blog Yazarı kadar blog okurunun da emek harcaması gerekir.

Yorum Yazmalıdır!
Blog okuru takip ettiği bloglar da okuduğu yazılara, incelediği makalelere küçük bir yorum yaparak katkıda bulunabilir. Blog Yazarının yazıyı yazmak için harcadığı eforu,enerjiyi,vakti düşündüğümüz zaman blog okurunun bir yorum yapması çok da zahmetli değildir.

Sosyal Medyada Paylaşmalıdır!
Okuduğunuz beğendiğiniz yazıları sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Bir kaç dakikanızı alacak paylaşma işlemi Blog Yazarına katkı sağlayacak ve hatta sizin okuyup beğendiğiniz yazıyı paylaşarak daha fazla kişinin de yazıdan haberdar olmasını, daha fazla kişinin o yazıyı okumasını sağlayabilirsiniz.

Blogun Sosyal Medya Hesaplarını Takip Etmelidir!
Her blogun sağında,solunda ,köşesinde sosyal medya düğmeleri/butonları görürsünüz. Bu düğmeler blogun sosyal medya hesaplarını gösterir. Bu sosyal medya hesaplarını takip ederek bloga katkı da bulunup gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yazılara Abone Olunmalıdır!
Her blog da yoktur ancak bir çok blog da e-mail aboneliği, yazılar mail adresinize gelsin gibi ibarelerle yer alan abonelik sistemi vardır. Bu abonelikler tamamen ücretsiz ve zahmetsizdir.Dilediğiniz zaman iptal edebileceğiniz bu abonelik size otomatik olarak bloga eklenen yazıların e-posta adresinize gelmesi demektir. Bu sayede yayınlanan hiç bir yazıyı kaçırmaz ve yayınlanır yayınlanmaz haberdar olursunuz. Hatta size mail olarak gönderilmiş bu yazıyı ileterek arkadaşlarınızın da okumasını sağlayabilirsiniz.

Bağış Yapılabilir!
Yabancı bloglar da sıkça görürüz ancak Türkiye'deki bloglar da rastlamak neredeyse imkansızdır. Ben yalnızca bir kaç blog da görebildim. Bağış sistemi vardır. Donate yada farklı bir isim altında blog yazarı bağışlar toplar.Blog okuru için küçük bir miktar olan çay veyahut kahve parası blog yazarına bağışlanır. Blog Yazarı oluşturduğu havuz da bu bağışları toplar ve blogunun masraflarını karşılar, gelişmesi için harcamalar yapar. Yerli bir blog da görmüştüm. ''...... blog yazarına bir kahve ısmarlamak ister misiniz'' gibi yaratıcı bir fikir ile okurlarından bağış topluyordu.

Tavsiye Edilebilir!
Takip ettiğiniz blogları arkadaşlarınıza da tavsiye edebilirsiniz. Bu sayede arkadaşlarınızla ortak bir nokta daha oluşturmuş olacaksınız. Üstelik beğendiğiniz ve takip ettiğiniz Blog Yazarına yeni bir okuyucu kazandırmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.


Blog Okurları olarak yada Blog Yazarları olarak sizinde bu makale de yer almayan destek ve geliştirme adına söyleyeceğiniz, yapılabilecek şeylerin olduğunu düşünüyorsanız yorum kısmından iletirseniz seviniriz.


SRGZ Blog Yazarı


Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşkür ederim

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa