12 Temmuz 2012 Perşembe

Burak Yılmaz Galatasaray'da!

burak yilmaz galatasaray
Galatasaray yılın transfer bombasını patlatarak Trabzonspor'dan Burak Yılmaz'ı kadrosuna kattı.

Rusya'nın Lokomotif Moskova takımıyla görüşen ancak anlaşma sağlayamayan Burak, Galatasaray'la anlaştı.

Galatasaray, Burak Yılmaz için Trabzonspor'a 5 Milyon Euro bonservis bedeli ödeyecek.

Burak Yılmaz Galatasaray'da 18 numaralı formayı giyecek.

İşte borsaya bildirilen açıklama:

Süper Lig’de 2011-2012 sezonunu Trabzonspor forması altında attığı 33 golle en skorer oyuncu olarak bitiren Burak Yılmaz’ın kulübümüze transferi ile ilgili işlemler tamamlanmıştır.

Galatasaray Sportif AŞ.'nin KAP'a gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Profesyonel futbolcu Burak Yılmaz'ın Trabzonspor A.Ş. ile yaptığı sözleşmenin özel hükümleri gereğince Trabzonspor A.Ş.'ye Şirketimiz tarafından 13.07.2012 tarihinde 5.000.000 EUR bonservis/tazminat ödemesi yapılmış ve Burak Yılmaz, Trabzonspor A.Ş. ile  sözleşmesini karşılıklı feshetmiştir. Akabinde, futbolcu ile  2012-2013 sezonundan başlamak üzere 4+1 (opsiyonlu) sezon için anlaşmaya varılmıştır. Buna göre, futbolcuya her bir sezon için 2.300.000 EUR sabit transfer ücreti ve 20.000 EUR maç başı ücreti ödenecektir. 

Bilgi: Burak Yılmaz

Antalya’da 15 Temmuz 1985 günü doğan Burak Yılmaz, futbola dair ilk adımlarını da dünyaya geldiği bu kentte attı. Ve 13 yaşında altyapı kategorilerinde futbol oynamaya başladığı Antalyaspor’da üç sene içinde PAF Takımı’na yükseldi. 2000-2001 sezonu sonunda o dönemki adıyla PAF (Profesyonelliğe Aday Futbolcular) Ligi’nde forma şansı bulmaya başlayan Burak, Antalyaspor ile ilk kez Kocaelispor’a karşı oynadı. Golsüz sona eren bu karşılaşma dışındaki tek maçına Antalyaspor Tesisleri’ndeki İstanbulspor mücadelesinde çıktı. Genç oyuncu, bu iki maçın ardından 2001 yazında U17 Milli Takımı kadrosuna davet edildi. Kamp çalışmaları esnasında ilk kez Selçuk İnan ile birlikte oynama fırsatı bulan Burak Yılmaz, 3 Temmuz 2001 günü gerçekleşen İsrail karşılaşmasıyla milli oldu. İsrail ile dört, Rusya ile iki kez karşılaşan U17 Milli Takımı adına bir gol atan genç forvet, Aralık ayında ise U18 Milli Takımı için davet aldıktan sonra 2002-2003 sezonu başında Antalyaspor ile profesyonel sözleşme imzaladı.

İlk Kez Profesyonel: Antalyaspor – Gümüşhanespor

Altyapı kategorilerinde dikkat çekici performanslar sergileyen Burak Yılmaz, profesyonel aşamadaki ilk maçı için biraz beklemek durumunda kaldı. Aralık 2002’deki Fransa karşılaşmasından önce Türkiye U19 Milli Takımı kampına katılacaktı. Milli takımdan arkadaşı olan Selçuk İnan, 2002-2003 sezonunun ilk yarısında o dönem formasını giydiği Çanakkale Dardanelspor ile ligde boy göstermeye başlamıştı. Kendisi ise ilk profesyonel maçına Nisan 2003’te Gümüşhanespor karşısında çıkıyordu. Antalyaspor’un 4-1’lik skorla kazandığı mücadelenin son dört dakikalık bölümünde muhtemelen en heyecanlı isimdi Burak Yılmaz. Sezon sonuna kadar toplamda 130 dakika olmak üzere üç maçta daha (İstanbul BŞB, Manisaspor, Sivasspor) forma giydi. Antalyaspor’daki sürelerini 2003-2004 sezonunda biraz daha artıran 18 yaşındaki oyuncu, 2004 yazında İsviçre’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda finale yükselen U19 Milli Takımı’nın kadrosunda yer aldı. Burak, 2004-2005 sezonunda ise profesyonel lig kariyerindeki ilk golü attı. Alsancak Stadı’nda Karşıkaya önünde 2-0 yenik durumda olan takımı adına farkı bire indiren golü atan genç forvet, bitime üç dakika kala kendi kalesine yaptığı vuruşla rakibi 3-2 öne geçiriyordu.

A Milli Takım, Fatih Terim: Nisan 2006, Azerbaycan
  
O dönemki adıyla Türk Telekom Lig A’da 2004-2005 sezonunu 29 maçta attığı sekiz golle tamamlayan Burak Yılmaz, 2005-2006 sezonunda bir aşama daha kaydetti. Antalyaspor adına önemli bir parça hâline dönüşen forvet oyuncusu, hızı ve açık alandaki etkinliğiyle dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Sezonun devre arasına gelindiğinde ligde sadece iki gol atabilmişti; ama milli takım seviyesindeki yükselişi devam ediyordu. Ocak 2006’da ilk kez U21 Milli Takımı kadrosunda yer aldıktan sonra ligde beş gol attı. Ve Nisan 2006’da Azerbaycan ile oynanan hazırlık maçı öncesinde dönemin Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim tarafından aday kadroya davet edildi. Bakü Tevfik Behramov Stadı’ndaki mücadelenin 70. dakikasında Selçuk Şahin’in yerine oyuna dâhil olan Burak Yılmaz, ilk kez A Milli Takım formasını giyiyordu. Artık Türkiye futbolunun en üst seviyesine biraz daha yakındı. Süper Lig’de şampiyonluk yaşamış takımların radarına girmesi de uzun sürmezdi. Lig A’da o sezon 24 maça çıktı, dokuz gol attı. Ve sonunda rotasını Süper Lig’e çevirdi. 2006-2007 sezonu öncesinde Beşiktaş’a transfer oldu.

Beşiktaş Kariyeri: Devre Arasında Takas

Beşiktaş’ın o dönemki teknik adamı Jean Tigana’nın özel isteğiyle siyah-beyazlı takıma kazandırılan Burak Yılmaz, Süper Lig tecrübesi olmadan Türkiye’nin üç büyük kulübünden birine geliyordu. Tecrübesizdi, belki de İstanbul’daki baskıdan habersizdi. Ama aslında ilk sezonunda hiç de fena değildi. Süper Lig’deki dördüncü maçında Konyaspor’a karşı iki gol birden atıyordu. Sezon sonunda Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan kadroda bir parça olarak duruyordu. Ligde ikinci sırada kalmıştı Beşiktaş. Burak Yılmaz’ın ise biri Türkiye Kupası’nda olmak üzere toplam altı golü vardı o sezon. Ancak işler yolunda gitmemişti.

Genç oyuncudan ümitli olan Jean Tigana, sezonun bitimine kısa bir süre kala görevini bırakıyordu. Son bölümde yardımcı antrenör Tayfur Havutçu, yeni sezonda ise Ertuğrul Sağlam ile beraber çalışan Burak Yılmaz, Sağlam döneminde daha çok orta sahanın sağında oynayacaktı. Gol bölgesinden uzaktı. Zamanla formasından da uzak kaldı. Devre arasına kadar dokuz lig, bir kupa ve bir de Avrupa Kupası maçında oynayabildi. Aralık 2007’de Beşiktaş ile son maçına çıktığında karşılaştığı rakibi yeni takımı oldu. Beşiktaş’ın Manisasporlu Filip Holosko’yu alabilme adına 5 milyon avro ve Koray Avcı ile birlikte kendisinden de vazgeçtiğini gece yarısı televizyondan öğrendiğini söyleyen Burak Yılmaz, 2007-2008 sezonunun ikinci yarısını Manisaspor’da tamamlayacaktı.

Manisaspor Kariyeri: Selçuk İnan ile Yeniden Doğuş

Üstesinden kolay gelebileceği bir durum gibi görünmüyordu belki başlarda. Ama zamanla daha iyi olmaya başlayacaktı Burak Yılmaz. Altyapı kategorilerinde birlikte forma giydiği Selçuk İnan ile Manisaspor’da tekrar buluşmuştu. Ve bir röportajında Selçuk İnan ile Manisaspor’daki birlikteliği için, “onun arkadaşlığı beni yeniden futbola döndürdü” diyordu. Gerçekten de öyleydi. Yeni takımıyla ligdeki henüz üçüncü maçında Denizlispor’a karşı hat-trick yapan golcü oyuncu, hücum hattına biraz daha yakındı artık. Selçuk İnan ve Burak Yılmaz’ın yanı sıra Uğur İnceman, Sezer Öztürk, Oğuz Sabankay, Nizamettin Çalışkan ve Ferhat Öztorun gibi genç isimler de vardı yanında. Sezonun ikinci yarısında Manisaspor adına dokuz gol atan Burak Yılmaz, bu bölümde Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor ağlarını birer kez havalandırdı. Ali Sami Yen Stadı’nda takımımızın 6-3’lük skorla kazandığı karşılaşmada Manisaspor’un iki golünü Selçuk İnan, diğer golünü ise Burak Yılmaz atıyordu. Manisaspor sezon sonunda alt lige düşmek durumunda kalmıştı. Ama Selçuk İnan Trabzonspor’a, Burak Yılmaz da Fenerbahçe’ye transfer olacaktı.

Fenerbahçe Kariyeri: Dipten Zirveye Doğru Yolculuk

Fenerbahçe ile Haziran 2008’de dört senelik anlaşmaya varan Burak Yılmaz, kısa bir ara sonrasında yeniden İstanbul’a dönmüştü. Artık biraz daha tecrübeli sayılırdı. En azından baskının ne demek olduğunu, nelerle karşılaşabileceğini biliyordu. Ama Fenerbahçe’deki kariyeri boyunca asla istediği seviyeye çıkamadı. İspanyol teknik adam Luis Aragones tarafından yeterli şansı bulamayan golcü oyuncu, sezonun ilk yarısında sadece altı maçta forma giyebildi. Kadıköy’deki kariyerinde toplam 16 maça çıkmasına rağmen gol sevinci yaşayamadı. Üç ay boyunca tek bir maçta oynayamadığı sekanslar yaşadı. 2009-2010 sezonu başında Fenerbahçe’de fırsat bulamayacağı öngörülerek Eskişehirspor’a kiralanan Burak Yılmaz, kırmızı-siyahlı ekip adına üçü Kupa’da toplam 14 maçta oynadı. Ligde Kasımpaşa ve Türkiye Kupası’nda Yalovaspor ağlarını birer kez havalandırdıktan sonra devre arasında kariyerinin bir kez daha takasla gelişeceğini öğrendi. Fenerbahçe, Gökhan Ünal karşılığında Trabzonspor’a 3,2 milyon avro ile birlikte Burak Yılmaz’ı da veriyordu.

Trabzonspor, Mayıs 2010: Burak Yılmaz Şampiyonu Belirliyor
Fenerbahçe’nin artık resmî olarak da umudu kestiği Burak Yılmaz, Trabzonspor’da Şenol Güneş ile birlikte yeniden doğacaktı. 2009-2010 sezonunun ikinci yarısında bordo-mavili ekip adına 14 maçta forma şansı bulan yıldız oyuncu, bu sekansta toplam üç gol atıyordu. Ve çocukluk arkadaşı Selçuk İnan ile iki sene sonra tekrar bir araya gelmişti. Yarım sezonluk bölümde daha çok 4-2-3-1 dizilişinin forvet arkasındaki üçlü hattında sağ kanadını teslim alan Burak Yılmaz, 5 Mayıs 2010 günü Şanlıurfa’da Fenerbahçe’yi 3-1’lik skorla mağlup eden Trabzonspor’da Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşamıştı. Ancak o sezona damgasını vuran hareketi, bu maçtan 11 gün sonra Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yapacaktı. Fenerbahçe, evinde Trabzonspor ile karşılaşıyordu. Bir puan arkada yer alan Bursaspor ise Beşiktaş’ı konuk ediyordu Bursa’da. Şampiyonluk için üç puana ihtiyacı olan Fenerbahçe, Trabzonspor ile 1-1 berabere kalmıştı. Bursaspor da Beşiktaş’ı 2-1 yenince şampiyonluk, uzun süre sonra ilk kez Anadolu’ya gidiyordu. Trabzonspor’a golü atan ve Fenerbahçe’yi şampiyonluktan eden ise Burak Yılmaz olacaktı. Kadıköy’de Fenerbahçe formasıyla gol sevinci yaşayamayan yıldız oyuncu, bir anlamda şanssızlığını da kırmıştı.

Trabzonspor, Rekorlar: Spor Toto Süper Lig’de 33 Gol
Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, 2010-2011 sezonunda Burak Yılmaz’ı hücum hattının en ucunda kullanmaya başladı. Bu bölgede durdurulamaz bir görüntüye bürünen yıldız oyuncu, kariyerinin en başarılı dönemini yaşadı. Trabzonspor’un toplam 82 puan elde ederek şampiyonluk için son haftaya kadar mücadele ettiği sezonda orta sahadaki partneri Selçuk İnan ile muazzam bir birliktelik yakalayan Burak Yılmaz, sezonu toplamda 20 golle tamamlayacaktı. Aynı zamanda Kasım 2010’da yaklaşık dört buçuk senelik bir aranın ardından yeniden A Milli Takım’ın planları içerisindeydi. İleri uçta rakip savunmanın arkasına yaptığı sürpriz koşular, topla buluştuğu anda birkaç vites birden artırması ve son vuruşlardaki ustalığıyla takımını şampiyonluk yarışında tutan yıldız oyuncu, Guus Hiddink döneminde Milli Takım’da da santrfor olarak görevlendiriliyordu. Ama 2010-2011 sezonu, onun için belki de sadece bir başlangıçtı. 2011-2012 sezonu, çok daha başka olacaktı…

Avrupa’ya transfer iddialarının da yoğun şekilde gündemi kapladığı 2011 yazında takımda kalan Burak Yılmaz, Selçuk İnan’ın Galatasaray’a transferinin ardından yeni bir yapıda futbol oynamak durumundaydı. Etkileyebilir miydi performansını, sezon başladığı zaman görülebilirdi bu. Ancak sezonun başlamasıyla birlikte Burak Yılmaz gollerini birer birer sıraladı. Trabzonspor’un Süper Lig’de 2011-2012 sezonu başında bulduğu ilk yedi golün tamamına imza atan yıldız golcü, bulduğu her yeni golde kendisini daha da geliştirdiğini kanıtlıyordu.

Son vuruşlardaki becerisi, akılalmaz boyutlara ulaşmıştı. Şut pozisyonunda destek ayağının açısı ve ayak içini kullanırken oluşturduğu kombinasyonun yanı sıra orta sahada ya da savunma arkasında topla buluştuğu anlardaki etkisine serbest vuruş yeteneğini de eklemişti. Aslına bakılırsa ligin henüz dördüncü haftasında gol krallığı yarışı, gayrıresmi olarak sona eriyordu. Sezonun kalan bölümünde bu alandaki tek soru işareti, Burak Yılmaz’ın Tanju Çolak’a ait olan 39 gollük rekoru kırıp kıramayacağına ilişkindi. Zor gibi görünüyordu, aslında öyleydi; ama lig rekoruna çok yaklaşan yıldız oyuncu, Süper Lig’in ikinci yarısında oynanan Fenerbahçe maçında sezonun kendisi adına 32. lig golünü atarak Fatih Tekke’ye ait Trabzonspor rekorunu (31 gol, 2004-2005 sezonu) kırıyordu. Sezon sonunda ise toplam 34 lig maçında 33 gole ulaşarak tarihteki yerini alacaktı.

2011-2012 Sezonu: Altın Ayakkabı’da 49,5 Puan

Burak Yılmaz, 2011-2012 sezonunda ligde attığı 33 golün ardından Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü için de üst sıralarda yer aldı. Katsayısı 1,5 olan Süper Lig’deki golleri sayesinde 49,5 puan toplayan yıldız, sezon sonunda kendisine Lionel Messi (Barcelona, 50 gol, 100 puan), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 46 gol, 92 puan), Robin van Persie (Arsenal, 30 gol, 60 puan), Klaas Jan-Huntelaar (Schalke 04, 29 gol, 58 puan), Zlatan Ibrahimovic (Milan, 28 gol, 56 puan), Wayne Rooney (Manchester United, 27 gol, 54 puan) ve Mario Gomez’in (Bayern Münih, 26 gol, 52 puan) ardından sekizinci basamakta yer buldu.

2010-2011 ve 2011-2012: Ligde 18 Farklı Takıma 52 Gol

Şenol Güneş yönetiminde Trabzonspor’da durdurulmaz bir gol makinesine dönüşen Burak Yılmaz, son iki sezonda Süper Lig’de bulunan 20 takımın 18’ine karşı gol atmayı başardı. Bu bölümde en fazla Gaziantepspor’un filelerini havalandıran (6 gol) “kral”, gol dökümünü şu şekilde oluşturdu: Kayserispor (5), Karabükspor (5), İstanbul BŞB (5), Eskişehirspor (3), Sivasspor (3), Samsunspor (3), Ankaragücü (3), Orduspor (3), Galatasaray (2), Beşiktaş (2), Fenerbahçe (2), Antalyaspor (2), Manisaspor (2), Kasımpaşa (2), Bursaspor (2), Bucaspor (1), Gençlerbirliği (1). Burak Yılmaz, 2010-2011 sezonunda ligde olan Konyaspor ve 2011-2012 sezonunda ligde yer alan Mersin İdman Yurdu’na gol atamadı.

Yıllardır Beraber: Selçuk İnan & Burak Yılmaz

Türkiye’nin 1985 jenerasyonunda statü olarak en üstte yer alan iki isim olan Selçuk İnan ve Burak Yılmaz, futbol kariyerlerindeki önemli adımları hep birlikte attı. U16, U17, U18, U19, U20, U21, A2 ve A takım olmak üzere toplam 102 defa milli olan Selçuk İnan’ın yanı sıra Burak Yılmaz, 22’si A Milli Takım’da toplam 80 kez milli formayı giydi. Yıldız oyuncu, U17 (8/8), U18 (12/12), U19 (18/19), U20 (11/11), U21 (6/7) ve A2 (1/1) milli takımdaki 58 maçın 56’sında Selçuk İnan ile beraber oynadı. Sadece Türkiye U19 Milli Takımı’nın Bulgaristan (12.05.2004), U21 Milli Takımı’nın (19.05.2006) İskoçya ile oynadığı maçlarda aynı kadroda yer almamışlardı. İki oyuncu, altyapı kategorilerinde hep aynı zamanda kademe atladı. Selçuk İnan ve Burak Yılmaz, kulüpler seviyesinde ise daha önce Manisaspor (2006) ve Trabzonspor’da (2010, 2010-2011) birlikte oynamıştı.

burak yilmaz galatasaray

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşkür ederim

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa