26 Temmuz 2014 Cumartesi

Cep Telefonu ile Yapılan Saygısızlıklar

Cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmez aracıdır. Bu araçlar sayesinde neredeyse insanlarla olan etkileşimimiz kaybolmak üzere. Ben bazı hafta sonları telefonu kapatıp derin uykulara dalıyor, bazen cep telefonumu yanıma almadan yürüyüşe çıkıyorum. Sizlere de tavsiye ederim. toplum içerisinde yaşarken dikkat etmemiz gerekenler vardır. Çok sevdiğim bir söz var '' sevgide serbestlik, saygıda mecburiyet vardır'' insanları sevmek zorunda değilsiniz ancak onlara saygı duymak zorundasınız.

Cep telefonu kullanırken diğer insanlara yapılan saygısızlıkları düşününce bunları bir yazıda derlemeye karar verdim.

Toplum içinde yüksek sesle müzik dinlemek / oyun oynamak!
Hepimiz gün içerisinde şahit oluyoruz. Toplu taşıma araçlarında, bankada, hastanede, devlet dairesinde bekleşirken insanlar cep telefonları ile uğraşıyorlar. Böyle yerlerde ve zamanlarda cep telefonu ile yüksek sesle müzik dinleyenler, yüksek sesle oyun oynayanlar oluyor. Sanki o kişi için o an cep telefonunun ekranından başka bir dünya yok gibi oluyor. Etrafımızdaki insanları rahatsız etmeden de bu işlemleri yapabiliriz. Kulaklık ile müzik dinlemek gibi, kulaklıkla oyun oynamak gibi...

Etkinliklerde resim ve video çekmek!
Bir konser izlemeye gidiyorsunuz ve bir anda eller havaya kalkıyor. Bu eylem şarkıya ya da şarkıcıya eşlik etmek için değil, cep telefonları ile yüksekten resim ya da video çekmek için oluyor. Hal böyle olunca arkada olanların görüş alanı kapanıyor. Sahneyi önünüzdeki kişinin cep telefonu ekranından izlemek zorunda kalıyorsunuz. Böyle zamanlarda loş ortamlarda ve yüksek sesin olduğu yerde zaten cep telefonunuz ile daha sonra dinleyebileceğiniz, izleyebileceğiniz bir görüntü elde etmeniz mümkün değil. Zaten o konserin görüntüleri ertesi gün internete düşecektir. Arkanızdakilere konseri zehir etmeyi bırakıp sizde konserin zevkini çıkarın.

Özel bir anda cep telefonu ile ilgilenmek!
Bir restorana yemeğe gittiğinizde karşılaştığınız sahnelerden birisidir. Bazen bizimde başımıza gelebilir. İki kişi romantik bir akşam yemeği yiyecek ama karşısındaki tüm dikkatini cep telefonununa gelen bildirimlere yoğunlaştırmış durumdadır. Cep telefonunuza gelen her bildirimi anında görmek ya da cevaplamak zorunda değilsiniz. Bırakın akşamın tadını çıkarın ve partnerinize güzelim akşamı zehir etmeyin.

Yolda yürürken cep telefonuna bakmak!
Yolda yürürken bir an durup etrafınızda yürüyen insanlara bakın. Bir çoğunun yürüdüğü yoldan çok elindeki cep telefonuna baktığını görürsünüz. Çok gördüm, cep telefonuna bakıp yürürken tabelaya çarpanı ya da kaldırımın bittiği fark etmeyip boşluğa düştüğünü... Cep telefonu ile ilgilenirken yürüyüş hızının yavaşlaması nedeniyle arkasından gelen insanların yürümesini de engellemesi cabası... yolda yürürken tweet atmak ya da check-in yapmak zorunda değilsiniz. Ya da illaki tweet atmanızi telefona cevap vermeniz, mesaj yazmanız gerekiyorsa kenara çekilip kimseye engel olmadan, kendinize çarpmak suretiyle zarar vermeden de bu işlemi yapabilirsiniz.

Sinemada cep telefonu ışığı!
Dört gözle beklediğiniz film vizyona girmiş ve sinemaya gidiyorsunuz. Filmin en aksiyonlu sahnesinde yanınızda ya da önünüzde oturan kişi filmi seyretmeyi bırakıp cep telefonunu eline alıyor ve yanan cep telefonu ışığı ile sahnenin büyüsü kayboluyor, dikkatiniz dağılıyor. Hatta işi daha ileriye götürüp sinemada film esnasında gelen aramaya cevap verenler oluyor. Cep telefonunuzu sessize alın ve filmin tadını çıkarın. Merak etmeyin facebook,twitter, instagramdan gelen bildirimler bir yere kaçmaz.

Kamuya açık şarj istasyonlarını işgal etmek!

Ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşmakta olan şarj istasyonları vardır. Cep telefonunuzun şarjı bitmiş ve acilen şarj etmeniz gerekir ancak şarj istasyonuna vardığınızda bir kişinin şarjını telefona bağlayıp şarj istasyonunun başında nöbet tuttuğunu görürsünüz. 15-20 dakika dolanıp tekrar gelirsiniz ancak aynı kişi yine oradadır. Diğer insanlarında şarja ihtiyacı olabilir düşüncesi yoktur. O an kendisinden daha çok şarja ihtiyacı olan birinin varlığını düşünemeyecek kadar egoisttir. Böyle umuma açık yerlerde diğer insanlarında haklarına riayet ederek, kendinize yetecek kadar şarj ettikten sonra diğer insanlarında kullanmasına olanak tanıyın.

Cep telefonu ile yüksek sesle konuşmak!
Böyle tipler maalesef toplumumuzda oldukça fazladır. Yolda yürürken, otobüste yada kalabalık ortamlarda cep telefonu ile konuşurken bağırarak konuşmak etrafınızdaki insanlara yapacağınız en büyük saygısızlıktır. İnsanlar sizin telefon konuşmanızı dinlemek zorunda değiller. Üstelik günümüzde cep telefonları özellikleri itibari ile en gürültülü ortamlarda bile sesi süzerek karşı tarafa sesin net gitmesini sağlayabiliyor. Düşük bir ses tonu ile konuşmakta karşınızdaki kişinin sizi duyması için yeterlidir.

Sizinde toplum içerisinde saygısızlık olarak nitelendirdiğiniz böyle davranışlar varsa lütfen yorum kısmından ileterek yazıya katkı sağlayınız.





Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşkür ederim

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa