20 Haziran 2014 Cuma

Özgün Makale Nasıl Yazılır

1-) Kişi makalede kendi üslubunu sergilemelidir. 1. tekil şahıs ağzından yazılmamalıdır. (Bana göre, bence, yaparım, yaptım, kişisel görüşüm, söyledim, düşünüyorum gibi ifadeler makalede asla yer almamalıdır)
                2-) Yazılması istenen konuda orijinal bir fikir savunulmalıdır.
                3-) Yazar, orijinal fikri savunurken kendi cümleleri ile bunu okuyucuya yansıtmalıdır. Yani cümle ya da kelime grupları olarak kopyala yapıştır kesinlikle yapılmamalıdır.
                4-) Nedeni ve sonucu kesin olan ifadelerde orijinal bir fikir sizden beklenmemektedir. Örneğin; nane ve limon soğuk algınlığına çok iyi gelmektedir. Bu cümleyi kendi orijinal fikriniz ile anlatmanız mümkün değildir. Ancak aynı şeyi farklı cümle kurarak farklı bir yaklaşımla söyleyebilirsiniz. Çünkü soğuk algınlığı denince akla gelen ilk tedavi yöntemi nane ve limondur. Konu içeriğini değiştirmenin mümkün olmadığı kesin bir sonuç olduğundan fikir olarak özgünlük aranmaz. Ancak cümleler tamamen kendi özgünlüğünde değil de kopya çekilerek, bir sitedeki yazının bir kaç kelimesi değiştirilerek ve konu bütünlüğü de kopya edilerek alınırsa bu kopya içerik anlamına gelir.
                5-) Rewrite yapmakta kopya içerik kapsamına girmektedir. Peki; rewrite nedir?
                Rewrite; bir cümledeki bazı kelimelerin yerleri değiştirilerek veya aynı kelimelerin eş anlamları kullanılarak, aynı anlam bütünlüğünde tekrar yazılması olayıdır. Buna örnek verecek olursak; hepimizin bildiği Yeşil Yol filmi konusu hakkında bir yazı oluşturalım...
- Oldukça iri yarı olan John Coffey, 2 küçük kızı öldürmek suçundan idama mahkûm olmuştur.
- İri bir adam olan John Coffey, 2 küçük kızı öldürdüğü için idama mahkûmdur.
- 2 küçük kızı öldürdüğünden idam mahkûmu olan John Coffey, oldukça iri bir adamdır.
- John Coffey, 2 küçük kızı öldürerek idam cezasına çarptırılan oldukça iri yapılı bir adamdır.
                Orijinal cümle ilk cümledir ve bir internet sitesinden alınmıştır. Diğer 3 cümle ise rewrite olup, orijinallikten ve özgünlükten uzaktır. Makalelerde kesinlikle böyle bir yazı şekli istenmemektedir. Çünkü bu makale özgün değil kopya içerikli bir makale hükmündedir. Bu yüzden gerekli araştırma yapılmadan tek bir cümleden yola çıkarak makale yazılmaya başlayamazsınız. Özgün makale şu şekilde olmalıydı:
- Film, sadece idam cezası yemiş olanların bulunduğu bir hapishanede başlar. Bu hapishanede oldukça sakin bir ruh yapısına sahip ve siyahî bir mahkûm olan John Coffey, suçsuz olduğu halde idam edilecektir. John Coffey çok iyi bir kişiliğe sahip olduğu için kısa zamanda tüm gardiyanlar tarafından sevilecektir. John Coffey bu iyi niyetinin bir mükâfatı olarak diğer insanlardan farklı bir özelliğe sahiptir. Bu özellik onun istediği hastayı anında tedavi edebilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hapishanedeyken tüm gardiyanların sevimli faresi olan Bay Jingles bir gün ölür ve John Coffey bu fareyi tekrar diriltir... vs.
                6-) Atasözleri ve deyimler gibi ifadeler de kalıp ifadeler olduğundan olduğu gibi kullanılabilir. Makalenin içinde “Can çıkar huy çıkmaz” kalıbının kullanılması sakıncalı değildir.

                7-) Tanım cümleleri yine kendi üslubunuz ile yazılmalıdır. Oldukları haliyle makale içerisine alınmaları kopya içerik kapsamına girer.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşkür ederim

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa