6 Ocak 2014 Pazartesi

Bazı Bozuk Paraların Neden Kenarları Tırtıklıdır?

Birçok şeyin temeli geçmişte olmuş olduğu gibi aslında bu alışkanlığında temeli geçmişten gelmektedir. 

Bundan çok uzağa gitmemize gerek yok yakın geçmişe kadar insanlar sürekli alışverişlerini altınlar ya da gümüş paralar ile sağlıyorlardı. Özellikle kağıt para devrinden önce, alışverişte kullanılan paralar altın ve gümüş içeriyorlardı. Her millet içerisinde cimri ve kar etmek isteyen insanlar vardı. İnsanların bir kısmı bu altın paraların kenarlarını keserek tekrardan birleştirip kullanma gibi hileli yöntemlere başvuruyorlardı.

Buna çözümü tüccarlar parayı tartmakta buldular, ama bu da her zaman iyi işlemiyordu ve çoğu zaman iki tarafta zararlı çıkabiliyordu. Eğer tarih kitaplarından eski paraların resimleri ile ilgili kataloglar görürseniz paraların neredeyse hiçbirinin tam yuvarlak olmadığını görürsünüz. Bunun nedeni ise insanların apayrı kırpma yöntemi ile daha çok para sahibi olmuş olmasıdır. Ancak işler ciddiye gitmeye başlayınca hükümetler bunlara bir çözüm üretmek zorunda kaldılar. Bu çözüm çaresini de paraların kenarlarına tırtıklar atmakta buldular. Paraların kenarlarına tırtık attıklarında herhangi birisi bu tırtıkları keserse eğer orijinal tırtıklar gidiyordu ve hemen yakayı ele veriyordu. Kolay kolay hiç kimse de kenarı tırtıklı olmayan paraları kabul etmiyordu.

Bugün ki kullandığımız paralar altın gibi değerli madenlerden yapılmıyor ancak yine de hala nedense bu gelenek devam ediyor. Üstelik sadece Türk parasında da değil birçok para da bunun uygulanmış olduğunu görebilmeniz mümkündür.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşkür ederim

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa